Indvoldsparasitter

Symptomer hos den ormeinficerede hest kan være nedsat præstation, utrivelighed, diarre og kolik. For bændelormens vedkommende udtages der enten blodprøve til påvisning af infektion, eller som for de øvrige orm så foretages der ægtælling.

For begge prøvetypers vedkommende opdeles resultatet i tre grupper:

  • Lavgraddig infektion - kræver ikke behandling
  • Moderat inficerede - behandles
  • Massiv inficerede – kræver behandling.

Hvornår skal man udtage prøver?

Blodprøven til påvisning af bændelorm kan udtages hele året. Udtagning af afføringsprøve til ægtælling er bedst i marts-maj, her udskiller ormene mange æg til græsmarken (springrise).

Om efteråret er august-oktober bedst, her får man således et billede af græsmarkens smittepres. Gødningsprøve kan bruges i hele udbindingsperioden.

For råd om behandling og foldskifte, kontakt os.

Gødnings prøven opbevares i en luft tæt plast pose eller lignende efter man har presset luften ud. Hvis ikke den kan indleveres samme dag den er udtaget opbevares den koldt i køleskab. Alt dette for at undgå at æggene klækker, da det er dem vi tæller.

Hvad kan vi?

Vi kan på eget laboratorium foretage ægtælling efter "almindelige" orm. Desuden kan vi lave en udvidet tælling for specifikt at se efter bændelormeæg.

Hvis man afleverer gødningsprøven om morgenen kan vi have svaret på ormeægtællingen samme dag. Hvis man skal have kontrolleret for bændelorm får man først svaret på dette, dagen efter. 

 

Vi kan i eget laboratorium foretage ormetælling mm.

"Almindeligt" (strongylide) æg

Bændelormeæg 

Spolorme æg