AD står for AlbueledsDysplasi og er ligesom HD til dels en arvelig lidelse.

AD er en betegnelse som dækker over flere ting. I bund og grund betyder det at albueleddet ikke passer ordentligt sammen.

AD kan bl.a. opstå pga. arvelighed; hvis man ved at forældrene til en hvalp har dårlige albuer er det meget vigtigt man tager hensyn til dette. Det er specielt fodring og motion man skal have fokus på.

AD kan også opstå pga. for meget motion. En hvalps led kan ikke holde til at motioneret for meget. Hvalpes led og knogler er ikke ordentligt færdigudviklet og kan derfor vil der være stor sandsynlighed for at man ødelægger brusken i leddene ved for meget motion. Det er vigtigt man øger mængden af motion gradvist som hvalpen bliver ældre. Man begynder fx med en tur på 10 min. et par gange om dagen og øger længden på turene. Det er ligeledes vigtigt man ikke løber eller cykler med sin hvalp, dette kan man tidligst begynde med når den er over et år.

AD kan også opstå som følge af overfodring. Hvis man fodrer hvalpen for meget vil den ikke blive tyk, knoglerne vil derimod vokse. Dette kan medfører at knoglerne i leddet ikke kommer til at passe sammen, og hvalpen vil derfor have smerter hver gang den går. Det er derfor vigtigt man følger dyrlægens anvisning ved hvalpevaccinationer. 

 

 

Nedenstående billede viser et albuled, hvor knoglen ikke har haft ro til at hele. Hvalpen er 9 mdr. gammel og har fået for meget motion og for meget foder. Denne tilstand hedder løsning af Processus Anconeus.