OCD står for OsteoChondritis Dissecans og er ligesom HD og AD til dels en arvelig lidelse.

OCD er en betegnelse som dækker over flere ting. I bund og grund er der tale om en vækstforstyrrelse i udviklingen af skulderleddet.

OCD er som HD og AD en multifaktoriel lidelse, dvs. at flere faktorer kan have betydning for udvikling af lidelsen.

OCD kan bl.a. opstå pga. arvelighed. Hvis man ved at forældrene til en hvalp har skulderleds-problemer/fået konstateret OCD, er det meget vigtigt man tager hensyn til dette. Det er specielt fodring og motion, man skal have fokus på.

OCD kan desuden opstå pga. for meget motion. En hvalps led kan ikke holde til at motioneret for meget. Hvalpes led og knogler er ikke ordentligt færdigudviklet og der kan derfor være stor sandsynlighed for at man ødelægger brusken i leddene ved for meget motion. Det er vigtigt man øger mængden af motion gradvist som hvalpen bliver ældre. Man begynder fx med en tur på 10 min. et par gange om dagen og øger længden på turene. Det er ligeledes vigtigt man ikke løber eller cykler med sin hvalp, dette kan man tidligst begynde med, når den er over et år.

OCD kan også opstå som følge af overfodring. Hvis man fodrer hvalpen for meget vil den ikke blive tyk, knoglerne vil derimod vokse. Dette kan medføre at knoglerne i leddet ikke kommer til at passe sammen, og hvalpen vil derfor have smerter hver gang den går. Det er derfor vigtigt man følger dyrlægens anvisning ift. korrekt fordring ifm. sundhedstjek og hvalpevaccinationer. 

 

Nedenstående billeder viser øverst et normalt skulderled og nederst et skulderled med OCD-læsion

Skulderled_OCD.png