Fransk Hjerteorm

Fransk hjerteorm i hjertet hos hund

Fransk Hjerteorm (Angiostrongylus vasorum) er 1,5 – 2,0 cm lange. Parasittens hovedvært er hunde, ræve og mårhunde (fundet i 2018 i mårhund fra Midtjylland). En lang række landsnegle, som forekommer almindeligt i parker, haver og skove, herunder små havesnegle, vinbjergsnegle og ”nøgne” snegle er mellemvært for parasitten.

Hovedværten smittes ved at spise en snegl inficeret med larver. Når sneglen fordøjes i maven og tarmene, frigives larverne. I tyndtarmen borer larverne sig igennem tarmvæggen og føres med lymfevæsken til højre hjertekammer, hvor de vokser og bliver til kønsmodne orm. Det tager ca. 5-7 uger fra en snegl indtages, til de voksne orm begynder at udskille æg. Æggene føres med blodet til lungerne, hvor de klækker. Larverne hostes derefter op i svælget og synkes for til sidst at blive udskilt med afføringen. De voksne orm kan leve i værten i årevis og producere æg og larver, med mindre værten bliver så syg, at den dør.

Derfor er det vigtigt, at afføring fra hunde samles op og lægges i skraldespand

Navnet hjerteorm skyldes, at de voksne orm befinder sig i hovedværtens højre hjertekammer (se foto), samt lungernes blodkar. De kan forekomme så talrigt, at de store blodårer kan være helt tilstoppede.

 Angiostrongylus vasorum forårsager sygdommen angiostrongylose. Hos hunde, kan angiostrongylose være en lunefuld sygdom, der kan være svær at opdage, og den kan nemt forveksles med andre sygdomme, da der kan forekomme mange forskellige symptomer. I værste fald kan en infektion med fransk hjerteorm give hunde alvorlige hjerte-og lungeproblemer med døden til følge, hvis infektionen ikke opdages og behandles i tide. De mest almindelige symptomer er luftvejsproblemer, som hoste, åndedrætsbesvær og hurtig vejrtrækning. Andre symptomer, som jævnligt ses, er appetitløshed, ændring i adfærd, nedstemthed og vægttab.

Det er muligt at undersøge for hjerte-lungeorm, enten via identifikation af larver i afføringen eller påvisning af antistoffer i blodet. Parasitten kan behandles med ormemiddel.

fransk_hjerteorm.png